ENDÜSTRİYEL MUTFAK PROJE VE TASARIMI

 

Endüstriyel mutfak dizaynıçizimi ve projelendirme aşamasında

En önemli kısım amacına uygun Tasarlanmış bir mutfağı ortaya koymaktır,

 

Bu amaçla firmamız, Amacına uygun Mutfakları sizin için tasarlar ve Amacı doğrultusunda Maksimum verimlilikte çalışma alanı altyapısını sağlamış olur.

 

Endüstriyel Mutfaklar temel olarak şu şekilde sınıflandırılır ;

Restorancafe -bar otel Mutfakları

 

Tek tip ve tek çeşit olmayan endüstriyel mutfaklar, işletmedeki alana göre şekil alabilmekte ve işletme sahibinin istekleri doğrultusunda projelendirerek oluşturulabilmektedir. Her alanın farklılığı, her işletmenin çeşitliliği bu konuda birbirinden farklı proje hazırlamayı gerektirir.

Alanın metre karesi, içinde hazırlanacak yiyecek çeşitleri, mutfağın konumu, mutfak içinde elektrik, su, kolon, pencere gibi detayların göz önüne alınarak endüstriyel mutfak projelendirmesi yapılmaktadır. Proje çizilecek alan incelendikten sonra, alan içinde yapılacak iş ve işletme sahibinin beklentisi projeyi oluşturan aşamalardır.

Oteller için hazırlanan endüstriyel mutfakta ise, işletme sahibinin isteklerinden çok, otelin kapasitesi, hitap edeceği müşteri esas alınarak hazırlanır. Otellerdeki endüstriyel mutfak planlaması bu kriterler üzerinden yapılır. Büyük otellerdeki servis yoğunluğu, birçok yiyecek çeşidinin bulunması nedeniyle çok daha büyük ve kapsamlı olarak tasarlanır. Otel mutfağının beklentiyi karşılaması, otelin müşteri memnuniyeti için en önemli unsurdur.

Endüstriyel mutfaklarda çok fazla çeşit bulabilmek mümkündür. Bu modeller işletmenin alanına göre yerleştirilebileceği gibi, alan için özel olarak da üretilebilmektedir. Endüstriyel mutfak alanında çok fazla firma bulunmaktadır. Bu firmaların referans olarak yaptıkları örnekler arasından, ihtiyaç duyulan mutfak tercih edilebilir. Bu işletmenin alanı, konumu ve hitap ettiği müşteriye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Örnek mutfak modelleri arasından seçim yapılabildiği gibi, işletme sahibinin de kendi işletmesi için en uygun modeli tasarlayarak yeni bir model oluşturabilmektedir.

Endüstriyel mutfak dizaynıçizimi ve projelendirme aşamasında belirgin hale getirilse de, kullanılmaya başlandığında da iyi bir dizayn yapılmalıdır. Ancak bu sayede endüstriyel mutfağı, işin akışını kolaylaştıracak şekilde kullanmak mümkün olmaktadır. Endüstriyel mutfağın dizaynında da projelendirme yapan firma bir dizayn oluşturur. Bu oluşan dizayn çalışmaya başlandıktan sonra daha kolay olacak şekilde ayarlanabilir veya değişiklik yapılabilir. Alan içinde çalışacak personelin görev ve hareket alanlarına göre de değiştirilebilen bir dizayn yapılabilir. Mutfak dizaynı endüstriyel mutfak kullanılmaya başlandığında şekil alabilmektedir.

Restaurant mutfağı kendi arasında çok farlılık gösteren bir alandır. Mutfaktaki projelendirmede tamamen işletmeye özel olarak yapılmalıdır. Bir restaurantta kaç kişinin çalışacağı, hangi tür yiyecek hazırlanacağı gibi çok önemli detaylar bulunur. Bir restaurant tek tip yiyecek hazırlarken, bir başka restaurant çok farklı türde yemekleri aynı anda hazırlayabilmektedir. Bu nedenle restaurant mutfağında ön bir analiz yapmak, işletmenin kapasitesine göre projelendirmek gerekmektedir.

Balık ve kırmızı eti aynı restaurant üretebileceği gibi, sadece kırmızı et üreten restoranlarda mevcuttur. Kendi alanını belirleyen işletmelerde hazırlanacak mutfak daha sonra oluşabilecek hataları engelleyici nitelikte olmalıdır. Tüm veriler ele alınarak hazırlanan mutfakta, işletme sahibi de müşteri de bir memnuniyetsizlik yaşamazlar. Ayrıca mutfak da çalışan personel de işi hızlı, pratik şekilde yürütebilir.

Restaurant mutfağında kullanılan araç gereçlerde, üretim ve servis anlayışına uygun olarak seçilmelidir. Mutfak araç gereçleri alanında çok fazla seçenek bulunmaktadır. Bu araç gereçleri belirleyici özellik, restaurantın ne tür bir yiyecek servisi olacağıdır. Restaurant mutfağında kullanılan araç gereçler doğru seçildiği takdirde, mutfaktaki iş akışını kolaylaştıracaktır. Mutfak içinde kullanılan, kepçe, kaşık veya fritöz seçimleri, işletmenin kapasitesiyle doğru orantılı olmalıdır. Aksi takdirde, yiyeceklerin hazırlanması ve servis edilmesi esnasında sorunlarla karşılaşılabilmektedir.

Restaurant mutfağının planlanması da servis kalitesi açısından oldukça önemlidir. Bu planlamayı yaparken, birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Mutfağın servis alanına, girişe veya tuvaletlere yakınlığı veya uzaklığı planlama yaparken oldukça önemlidir. Doğru bir planlama, pişirilen yemeğin kalitesi kadar, servis kalitesini de artırabilecek konumdadır. Mutfak içi planlamada ise, hazırlanacak yiyeceklerin ön hazırlığı olan, yıkama, doğrama ve pişirme aşamaları doğru yapılmalıdır. Bulaşıkhanenin bu kısımda en doğru yerde olması, hem hijyen kuralları açısından, hem de iş akışını engellemeyeceğinden dolayı önemlidir. Hızlı bir tempoda çalışan bir restaurant mutfağının planlanması, işletmenin müşterisi kadar, çalışanı içinde önemlidir. Çalışma alanında aksiliklere mahal vermeyecek bir planlama kaliteli bir hizmet için gereklidir.

Rastaurant mutfaklarında yapılacak projelendirme ve planlama doğru yapıldığı takdirde, ihtiyaca en hızlı şekilde cevap verilebilir ve iyi bir hizmet sunulabilmektedir.