Restoranlarda Enerji Tasarrufu İçin En İyi 10 İpucu

Restoranınızın genel enerji tüketimini azaltmak yalnızca kullanım maliyetlerinizi düşürmekle kalmaz aynı zamanda çevre için de daha iyidir. Birçok yemek hizmeti profesyoneli son on yılda enerji tasarrufu yöntemlerini benimsedi böylece enerji kullanımlarını ve harcamalarını büyük ölçüde azalttılar. Burada su ve elektrik kullanımınızı azaltacak enerji tasarrufu ipuçlarını özetledik.

10 Enerji Tasarruf Yöntemi

Enerji tasarrufu yöntemlerimiz ile mutfağınızdaki enerji tüketimini azaltmak düşündüğünüzden daha kolay olabilir! İşte işletmenizde enerji tasarrufu için en iyi 10 ipucumuz

 

1.Enerji Verimli Ekipman

2.Ekipman Bakımı

3.Su Tüketimini Azaltın

4.Verimli Aydınlatma

5.Isı Kullanımını Azaltın

6.Ortam Sıcaklığını Azaltın

7.Boşa Çalışan Ekipmanı Kapatın

8.Verimli Mutfak Düzeni/Yerleştirmesi

9.Personelinize Eğitim Verin

10.Kamu Hizmeti Şirketi ile İletişime Geçin

 

1.Enerji Verimli Ekipman Kullanın

Endüstriyel ekipmanlar restoranınızın enerji tüketiminin büyük bir kısmını gerçekleştirir ancak restoran ekipmanlarınız kaynakları tüketmeden de çalışabilir.? Birçok üretici diğer modellerin enerjisinin küçük bir kısmını kullanan ekipmanlar sunar ve bu tasarımlara geçmek işletmenize yılda binlerce TL tasarruf sağlayabilir. Örneğin fritözünüzü enerji verimli bir modele yükseltmek yalnızca kullanım maliyetinden tasarruf etmenizi sağlamakla kalmaz aynı zamanda fritözde kullanılan yağdan da tasarruf etmenizi sağlar. ?

Energy Star Rebates : Energy Star sertifikalı ekipman standart ekipmandan daha az enerji kullanır ve aynı zamanda size indirim/para iadesi hakkı (rebate) da tanıyabilir.? (Energy Star işaretini taşıyan bir ürün diğer ürünlere göre daha az enerji tüketir ve daha çevre dostudur.) Teşvikler ve indirimler bulunduğunuz yere göre değişir bu nedenle Energy Star web sitesini kontrol edin.

  1. Ekipman Bakımını Yapın

Ekipmanınızı temiz tutmaz veya düzenli olarak bakımını yapmazsanız muhtemelen olması gerekenden daha zor çalışır. Enerji tasarrufunuzu artırmak ve ekipmanınızın ömrünü uzatmak için kendi başınıza uygulayabileceğiniz birkaç basit önlem vardır. Örneğin su filtreleme sistemi kullanıyorsanız su filtrelerinizi uygun zamanda değiştirerek kireç oluşumunun ekipmanınızın dahili bileşenlerini tıkamasını ve ünitenin verimliliğini etkilemesini engelleyebilirsiniz.

  1. Su Tüketimini Azaltın

Restoranlar faaliyetlerini sürdürmek için büyük miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Neyse ki restoranınızdaki su tüketimini azaltmanın ve su faturanızı düşürmenin bazı basit yolları var. Sızdıran muslukları tamir ettirmek, düşük akışlı püskürtme vanaları kullanmak gibi?

  1. Enerji Verimli Aydınlatma Kullanın

Akkor ampulleri enerji verimli aydınlatmayla değiştirerek aydınlatmadaki elektrik giderlerinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Yalnızca kullanım maliyetlerinizden tasarruf etmekle kalmayacak aynı zamanda enerji tasarrufu yaparak ve sera gazı emisyonlarını azaltarak çevreye de yardımcı olacaksınız.

  1. Isı Kullanımını Azaltın

Daha az sıcak su kullanmak veya çalışanların termostattaki sıcaklık ayarlarında değişiklik yapmasını önlemek gibi restoranınızdaki ısı kullanımını azaltmanın yollarını arayın. Örneğin akıllı termostata yatırım yapabilirsiniz. Akıllı termostatlar uzaktan programlanabilir ve enerji kullanımını optimize edebilir.

  1. Mutfağınızdaki Ortam Sıcaklığını Azaltın

Mutfağınızdaki ortam sıcaklığı çok yüksek olduğunda soğutma ekipmanınız yiyecekleri soğuk tutmak için daha fazla çalışır. Ortam ısısını minimumda tutarak reach-ins? ve soğutucularınızın en verimli şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca indüksiyon ekipman kullanabilirsiniz. İndüksiyon ocakları ve indüksiyon ekipmanı alev kullanmadan çalışır. Isıyı doğrudan tencerenize aktardığından çevredeki hava serin kalır. Bir öneri daha: Mutfağınızdaki sıcak havayı çıkarmaya yardımcı olması için bulaşık makinelerinizin ve buhar ekipmanlarınızın üzerinde yoğuşma davlumbazları kullanabilirsiniz.

  1. Boşa Çalışan Ekipmanı Kapatın

Enerji tasarrufu yapmak bir lamba anahtarını kapatmak kadar kolay olabilir. Bu kulağa basit gelebilir ancak sayısız restoran ekipmanları boş yere çalışır durumda bıraktığı için ayda yüzlerce TL harcıyor. Ayrıca akıllı kontrol teknolojisine sahip ekipmanlara yatırım yaparak cihazlarınızı uzaktan çalıştırabilirsiniz?

  1. Mutfak Düzeninizi Daha Verimli Hale Getirin

Mutfağınızın düzeni ekipmanınızın verimliliğini doğrudan etkileyebilir. Cihazlarınızın en yüksek performansta çalışmasını sağlamak için akılda tutulması gereken birkaç temel kural var. Örneğin  ısıtma ve soğutma ekipmanları arasında mesafe olmalıdır. Eğer fırınınızı buz makinenizin yanına yerleştirirseniz ortam havası daha sıcak olur ve buz makinesi verimli çalışmaz. Soğutma ekipmanları soğutma işleminin bir parçası olarak solumak ve sıcak havayı dışarı atmak için alana ihtiyaç duyar. Ünite etrafında uygun havalandırma boşluğu olmadığında serin kalmak için daha fazla enerji harcar.

  1. Personele Enerji Tasarruf Kurallarını Takip Etmeleri için Eğitim Verin

Enerji verimli ekipman satın almanın dışında maliyetlerinizi azaltmak size ve çalışanlarınıza düşüyor. Yeni planınızda başarılı olmak için ekibinizin yönergeleri/standart kuralları anlaması çok önemlidir. Enerji tasarrufu protokollerinizi/kurallarınızı çalışan el kitabınızda ve yeni çalışanlarınızın doğru bir başlangıç yapmasını sağlamak için düzenlediğiniz eğitim seanslarında vurguladığınızdan emin olun. Ayrıca lavabonuzun üzerinde, lamba anahtarlarınızın yanında ya da mutfağınızın herhangi bir yerinde çalışanlarınızın kuralları takip etmesine ve hatırlamasına yardımcı olacak görseller kullanabilirsiniz.

  1. Kamu Hizmeti Şirketinizle İletişime Geçin

Önceki adımların tümünü uyguladıysanız ve hala faturalarınız üzerinde herhangi bir etki görmüyorsanız kamu hizmeti şirketi ile iletişime geçmeyi deneyin. Ne kadar enerji kullandığınız ve bunun size ne kadara mal olduğu ile ilgili bir değerlendirme sağlayabilirler. Bu bilgilere sahip olduğunuzda işiniz için gerçekçi hedefler belirleyebilir ve ciddi bir enerji tasarrufu planı uygulamaya başlayabilirsiniz.

 

*Bazı restoran sahipleri enerji tasarrufunu bir engel veya sıkıntı olarak görebilir fakat yeşile geçmenin faydaları arasında daha düşük masraflar, dünya/çevre konusunda hassas müşteriler için öncelikli seçim haline gelmek ve çevre için yaptıklarınız konusunda olumlu hisler sayılabilir. Bir işletme sahibi olarak bulunduğunuz yerin maliyeti, su ve elektrik sağlayıcınız veya kamu giderleri gibi muhtemelen kontrol edemeyeceğiniz birçok şey vardır. Bununla birlikte ısı, aydınlatma ve su kullanımınızı bir dereceye kadar kontrol edebilirsiniz. Bu ipuçlarını kullanarak restoranınızın israfı azaltmasına ve  tasarruf etmesine yardımcı olmak gibi çevreci olmanın ölçülebilir faydalarını görmeye başlayacaksınız. Ayrıca hem dünya bilincine sahip müşteriler hem de çevre enerji tasarrufundaki bu özverinizi takdir edecektir!?

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir