Çevre Dostu Bir Restoran Olmanın Yolları

Eylemlerimizin çevre üzerindeki etkisinin farkında olmak dünya çapında birçok insan ve her türden işletme için bir öncelik haline geldi. Özellikle restoranlar günlük uygulamalarının çevre üzerindeki etkisini en aza indirmenin yollarını arıyor. Müşteriler de çevre dostu olma konusunu giderek daha fazla önemsiyor ve bu da restoranların değişiklik yapmasını zorunlu kılıyor. Çevreci olmak yalnızca müşterileriniz için çekici/tercih sebebi olmakla kalmaz aynı zamanda işletmenizin gıda maliyetlerini düşürmesine ve kamu hizmetlerinden tasarruf etmesine yardımcı olur. İşletmenizde çevreci olmak zor bir görev gibi görünse de restoranınızın çevresel etkisini azaltmak için yapabileceğiniz birçok hızlı ve kolay değişiklik var.

Yeşile Geçmek /Çevreci Olmak Ne Demektir?

Çevreci olmak işletmenizin dünya üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olan çevre dostu uygulamaları takip etmek anlamına gelir. Yemek hizmeti endüstrisinde bu; enerji kullanımının azaltılması, tek kullanımlık ürünlerin kullanımının azaltılması, gıda israfının en aza indirilmesi veya diğer birçok uygulama yoluyla olabilir.

Restoranlarda Çevresel Sürdürülebilirlik: Restoranlar Neden Çevreci Olmalı?

Restoranlarda yeşil uygulamaları takip etmek hem çevreye hem de doğrudan restorana yardımcı olur. Yeşil/Çevreci bir restoran menüsü oluşturmak maliyetleri azaltır. Restoranların çevre üzerindeki etkisinin büyük bir kısmı yemek israfıyla ilgilidir. Yiyecek israfınızı en aza indirmek kârınızı da artırır çünkü bu miktarı başka yerlerde kullanabilirsiniz. Çevre dostu restoran malzemeleri ve ekipmanları satın almak gibi restoran sürdürülebilirlik uygulamaları ilk başta daha pahalı görünebilir ancak bu elektrik, su ve gaz faturalarınızı düşürerek yaptığınız yatırıma değecektir.

Her yıl daha da fazla restoran açılmasının çevre üzerindeki etkileri göz ardı edilemez. Ancak yeşil/çevreci bir restoran konsepti uygulayarak dünyada bir fark oluşturmaya yardımcı olabilirsiniz.?

Restoranınızın Çevre Dostu Olabileceği Yollar

İşletmenizin dünya üzerindeki etkisini azaltmanın ve doğal kaynakların gelecek nesiller için sürmesini sağlamanın birçok hızlı ve kolay yolu vardır. Bu nedenle restoranınızın hedefi çevre bilincine sahip olmak ya da atıkları azaltmak ise restoranınızın yeşile dönebilmesinin 10 yolu burada.

Çevre Dostu Olmanıza Yardımcı Olacak 10 Restoran Sürdürülebilirlik Uygulaması

  1. Menüde? Mevsimsel Ürünleri Kullanın

Çevre dostu bir restoranın mevsimlik menülerin değerini bilmesi ve yerel malzemeler satın alması gerekir. Sürdürülebilir bir restoran menüsü oluşturmanın en iyi yolu ürünleri yalnızca mevsiminde kullanmaktır. Böyle bir menünün birçok avantajı vardır. Müşterilere sürekli olarak yeni bir şeyler sunabilirsiniz. Ek olarak malzemeler daha ucuz, taze ve lezzetli olacak ve bunlara daha az para harcayacaksınız. Ayrıca tüm malzemelerinizi yerel olarak satın alırsanız ülkenin uzak yerlerinden gelen ürünlerin taşınmasından kaynaklanan karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur ve böylece karbon ayak izinizi düşürürsünüz. Bir arka bahçeniz varsa kendi malzemelerinizi yetiştirmeyi deneyebilir veya yerel üreticilerden aldığınız taze, organik malzemelerle kendi soslarınızı yapabilirsiniz. Müşteriler konu yemek olduğunda özgünlüğü severler. Ayrıca bu ürünler için menüde ” yerel kaynaklı”, “mevsimsel”, “organik” gibi popüler sıfatlar kullanarak malzemelerinizin yerel olduğunu müşterilerinize bildirebilirsiniz.?

  1. Sürdürülebilir Gıda Ambalajı Kullanın

Kullanabileceğiniz üç ana sürdürülebilir gıda ambalajı türü vardır: biyolojik olarak parçalanabilir (biyobozunur), geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir. Restoranlar için en popüler olanı tek kullanımlık ve birkaç gün ila ay içinde (çevreye zarar vermeden toprakta çözünerek parçalanacak olan )biyobozunur olanıdır.? Biyolojik olarak parçalanabilir gıda ambalajları genellikle bitkilerden veya bitki atıklarından yapılır ve yiyecek içecek endüstrisinde popüler bir seçimdir. Geri dönüştürülebilir ambalajlar da tek kullanımlıktır ancak parçalanmak yerine yeni bir ürüne dönüştürüleceği bir geri dönüşüm merkezine gönderirsiniz. Geri dönüştürülebilir ambalaj kullanıyorsanız müşterilerin ve personelin çöpleri atmasını kolaylaştırmak için restoranınıza geri dönüşüm kutuları yerleştirin. Yeniden kullanılabilir ambalaj ise adından da anlaşılacağı gibi yıllarca kullanmaya devam edebileceğiniz bir şeydir. Dayanıklı olması gerektiğinden çoğunlukla cam, ahşap, alüminyum, bambu ve hatta geri dönüştürülmüş plastikten yapılır.? (İşletmenizde plastik pipet yerine kağıt pipet tercih etmeniz müşterileriniz tarafından da takdir görecektir.)

  1. Gıda İsrafını En Aza İndirin

Gıda israfını en aza indirerek gıda sürdürülebilirliğini nasıl iyileştireceğimize bakalım. Gıda israfını azaltmanın en iyi ve en kolay yolu bozulabilir ürünlerin son kullanma tarihlerini izlemek ve ilk alınan ürünü diğer yeni ürünlerden önce kullanmaktır (FIFO yöntemi?). Ürünleri daha verimli bir şekilde takip etmek için restoran envanter yönetimi yazılımını/programlarını kullanmayı düşünebilirsiniz. Tüm malzemeleri bozulmadan önce kullanamayacağınızı biliyorsanız fazla kısmı bağışlayabilirsiniz. Ayrıca çoğu müşterinin tabaklarında çok fazla yiyecek bıraktığını fark ederseniz yiyecek israfını önlemek için porsiyonlarınızı küçültmeyi düşünebilirsiniz.

  1. Enerji Verimli Ekipman Satın Alın

Restoran sürdürülebilirliği aynı zamanda enerji verimli cihazlar ve ekipmanlarla da ilgilidir. Özellikle küçük işletmeler için başlangıçta daha pahalıdırlar ancak uzun vadede enerji tüketimini azaltmanıza yardımcı olurlar. Cihazlarınızı değiştirmeniz gerektiğinde bunları ikinci el satın almayı düşünebilirsiniz. Enerji verimli bir cihaz satın aldığınızdan emin olmak istiyorsanız Energy Star logosuna sahip olup olmadığını kontrol edin. Bu daha az enerji kullandıklarının ama yine de mükemmel performans sergilediklerinin kanıtıdır.

  1. Geri Dönüşüm ve Kompost

Geri dönüşüm çevreye daha duyarlı olmanın en popüler ve yaygın yollarından biridir. Atıklarınızı ayrıştırıp geri dönüştürülmek üzere göndererek dünya için bir fark oluşturabilirsiniz. Geri dönüşüm verimliliği arttırır ve enerji tüketimini azalttır böylece paradan tasarruf etmenizi sağlar. Günlük faaliyetlerde kullandığınız cam şişeleri, tahta kasaları, karton kutuları ve diğer malzemeleri nasıl geri dönüştüreceğinizi öğrenin. Kompostlama ise kullanabileceğiniz bir diğer restoran sürdürülebilirlik uygulamasıdır. Yiyecek atıklarınızı döktüğünüz bir kompost fıçısı oluşturun ve sonra bunu toprağı beslemek için kullanın. Bu yöntem yeni başlayanlar için karmaşık gelebilir ancak basittir. Daha fazla bilgi edinmek için nasıl kompost yapılacağına ilişkin bu kılavuzlar okuyabilirsiniz.

  1. Çevre Dostu Temizlik Ürünleri Seçin

Restoranınızı temiz tutmak önemlidir ancak birçok temizlik kimyasalı? türü çevreye zarar verebilecek sert? maddelere sahiptir. Bunun yerine aynı temizleme gücüne sahip ancak sert elementler içermeyen çevre dostu temizlik ürünlerini (chemicals?) tercih edin. Ayrıca yerlerinizi ve halılarınızı kimyasal kullanmak yerine buharla temizlemeyi deneyebilirsiniz. Ek olarak çevre dostu temizlik ürünleri kimyasal içermez? ve sağlığınız için daha iyidir.

  1. Su Kullanımını Azaltın

Suyun korunması sürdürülebilir restoran konseptinin bir diğer ayağıdır ve dikkat etmeniz gereken bir husustur. Bulaşık yıkama istasyonlarından lavabolara/banyolara kadar bir yemek servisi kuruluşunun hemen hemen her yerinde suya ihtiyaç duyulur. Fakat tatlı su kaynakları hızla tükeniyor bu da restoranların suyu korumak için ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını önemli hale getiriyor. Su kullanımınızı azaltmanın en iyi yollarından biri de düşük akışlı püskürtme valfleri/vanaları (low flow sprey valves ?) kullanmaktır bunlar bulaşık yıkarken daha az su kullanmanızı sağlar. Diğer bir seçenek de tüm tuvaletlerinizi sifon başına daha az su kullanan su tasarruflu tuvaletler ve pisuarlarla donatmak olacaktır. Ek olarak çoğu restoran her müşteriye oturduklarında bir bardak su verir. Müşterilerinize sadece talep etmeleri halinde su vererek su tüketiminizi azaltabilirsiniz.?

Tükettiğiniz su miktarını azaltmak için kullanabileceğiniz diğer püf noktaları:

Sızdıran musluk varsa tamir ettirin,

Bulaşık makinesini dolduğunda çalıştırın,

Su tasarruflu tuvaletler kullanın,?

Düşük akışlı veya hareket sensörlü musluklar takın,

Şişelenmiş su yerine bir filtreleme sistemi kullanın,

Su ısıtmak için güneş panelleri kullanın?

  1. Teslimat Karbon Emisyonlarını Azaltın/ Gıda Sevkiyatınızı Yeniden Yapılandırın

Bir restoranın karbon ayak izinde birçok şeyin payı vardır. Özellikle pandemi nedeniyle teslimat siparişlerinde son zamanlardaki artışla birlikte gıda teslimatı en büyük etkenlerden biri. Yemek dağıtım hizmetinizin karbon emisyonlarını azaltmak için yapabileceğiniz dört şey:

Sipariş önceliği oluşturarak, trafik noktalarını belirleyerek ve sürücülere alanlar atayarak? sürücüleriniz için teslimat rotasını en uygun hale getirin.

Verimliliği artırmak için sürücülerin yola çıktıklarından birden fazla sipariş dağıtmasını sağlayın.

Sürücüleriniz için elektrikli scooter/motor veya arabalara yatırım yapın.

Özel olarak talep edilmedikçe tek kullanımlık mutfak eşyaları vermeyin.?

Ayrıca restoranınıza yapılan düzenli veya haftalık gıda sevkiyatı (food shipments) için teslimat kamyonunun işletmenize daha sık gitmesi daha yüksek bir karbon ayak izine sebep olur. İşletmenizin bu konudaki etkisini azaltırken aynı zamanda elinizin altında taze ürünler olmasını sağlamanın iki pratik yolu vardır: yerel ürünler satın almak ve yiyecekleri toplu olarak sipariş etmek

Kuruluşunuzun karbon ayak izini azaltmanın en iyi yollarından biri ürünleri yerel kaynaklardan satın almaktır. Ürünleriniz yakındaki bir çiftlikten geliyorsa seyahat mesafesi daha kısadır bu nedenle teslimat süresi daha az olur. Bir şehirdeyseniz veya taze ve yerel yiyeceklere kolay erişiminiz yoksa yiyecek/ürün siparişlerinizi yeniden yapılandırarak ürünleri daha az sıklıkta ancak toplu miktarlarda alabilirsiniz. Daha az sipariş verdiğinizde bu konudaki çevresel etkinizi azaltmış olursunuz. Ürün/yiyecek siparişlerinizi yeniden yapılandırırken hangi yiyecekleri daha önce kullanmanız gerektiğini ve raf ömrünü uzatmak için hangi yiyecekleri dondurucuda muhafaza edebileceğinizi düşünmelisiniz.

  1. Çevre Dostu Restoran Tasarım Fikirleri Uygulayın

Tasarım, restoran gibi işletmeler için sürdürülebilirliğin büyük bir parçasıdır. Restoranınızı tasarlarken veya yeniden dekore ederken daha çevre dostu bir hale getirmek için kullanabileceğiniz bazı ipuçları:

Mümkün olduğunca LED lamba kullanın,

Gerekli değilse televizyonları çıkarın,

Banyolarda hareket sensörlü ışıklar/aydınlatma armatürleri kullanın,

Aydınlatma ve soğutma maliyetlerini azaltmak için güneş ışığı ve havanın içeri girmesini sağlayan büyük pencereler tercih edin,

Yaz aylarında ısıyı dışarıda tutmak için binanın dışına tenteler kurun,?

Ahşap gibi geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış mobilyalar satın alın,

Menünüzü geri dönüştürülmüş kağıda yazdırın,?

Geri dönüştürülebilen kağıt peçeteler kullanın

Kurumunuzun sıcaklığını iyi tutması için yalıtımlı pencereler tercih edin. Bu yalıtımlı pencereler kışın sıcak havayı yazın ise serin havayı içeride tutar böylece klimayı veya ısıtma sistemini sık sık kullanmanıza gerek kalmaz. Tek kullanımlık seçenekler yerine metal mutfak eşyaları veya porselen yemek takımları kullanın. Bez peçete veya masa örtüsü kullanıyorsanız onları her gün yıkamak su tüketiminizi arttırır. Her gün yıkamak yerine masa örtülerinizi kaldırabilirsiniz. Ayrıca açık masalar rustik görünümü nedeniyle artık daha çok tercih ediliyor.

  1. Pazarlamanızı Online Yapın

Restoranınızın reklamını yaparken aynı zamanda çevre dostu bir çaba olmalısınız. Zaten çoğu pazarlama çevrimiçi hale geldi bu yüzden çabalarınızı odaklamanız gereken nokta burasıdır. Kağıt israf etmeden veya atık ve kirliliğe yol açmadan restoranınızın reklamını çevrimdışı yapmanın da yolları var. El ilanlarınız için klasik kağıt yerine yeni kağıt materyalleri/malzemeleri? kullanın. Bu materyaller buğday, pamuk veya çimen ile değiştirildiğinden daha az ağaç gerektirir. Ayrıca broşürleri israf etmemek için nereye dağıttığınıza dikkat etmelisiniz. Hedef kitlenizi araştırın, insanların ilgilendiğini ve onları çöpe atmayacağını bildiğiniz yerlere broşürler bırakın.

Bu restoran sürdürülebilirlik uygulamaları en kısa sürede harekete geçmenize ve daha çevre dostu bir işletme yürütmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Hepsini bir kerede uygulamak çok zor gibi görünebilir ancak her seferinde bir adım atabilirsiniz. Daha sürdürülebilir bir restoran olma yolunda atılan küçük bir adımın bile fark oluşturacağını unutmayın.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir